white-collar worker

Kedvező adózású juttatások szellemi dolgozók részére

Cikksorozatunk első részében azt foglaltuk össze, hogy a munkáltatók a jelenlegi adózási szabályok mellett milyen adóhatékony juttatási elemekben és rendszerekben gondolkodhatnak a fizikai dolgozók (ún. kékgallérosok) vonatkozásában.

A cikksorozat második részében arra térünk ki, hogy a szellemi dolgozók (ún. fehérgallérosok) esetében milyen lehetőségei vannak a cégeknek, ha a munkavállalók motivációját és elkötelezettségét adóhatékony juttatási rendszerrel szeretnék növelni.

  1. „Klasszikus” juttatások

Az előző cikkünkben felsorolt egyes meghatározott juttatások, a SZÉP-kártya és az adómentes juttatások a fehérgallérosok számára is megfelelő és egyben adóhatékony juttatási formát jelenthetnek.

Ezek mellett a szellemi dolgozók esetében egyéb juttatási elemek is fel szoktak merülne alternatívaként. Adómentes juttatási körben többek között a következő népszerűbb példák szoktak megjelenni:

  • magáncélú használatra adott céges autó, valamint a céges autó fenntartásához és használatához kapcsolódó termékek és szolgáltatások (pl. autópálya-matrica, üzemanyag);
  • autómegosztó (vagy ismertebb angol nevén car sharing) szolgáltatás díjának megtérítése;
  • meghatározott feltételek teljesülése esetén lakáscélú hitel biztosítása (akár kamatmentesen is) 5 éves időszakot tekintve max. 10 millió forint összegig saját lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, vagy bármely említett célra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez.

Az előbbiek mellett természetesen egyéb juttatási formák is bevezetésre szoktak kerülni a szellemi munkavállalók igényei alapján. Ugyanakkor ezekben az esetekben javasolt körültekintően eljárni és az adózási következményeket a juttatás tényleges körülményei, feltételei, érintett személyek, stb. alapján meghatározni.

Például nem mindegy, hogy a munkáltató a manapság népszerű coaching, pszichológiai vagy mentálhigiéniás szolgáltatások, vagy akár angol nyelvtanfolyam vagy más ún. soft skill tréning ingyenes igénybevételét melyik munkavállaló (vagy akár annak családtagja) számára és milyen körülmények mellett teszi lehetővé, és így az adott esetben mondjuk bérként vagy egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé.

  1. Értékpapír juttatások

Elsősorban nemzetközi hátterű társaságoknál, cégcsoportoknál találkozhatunk ún. értékpapírjuttatási rendszerekkel a szellemi munkavállalók, azon belül is elsősorban a kulcsemberek vonatkozásában. Tapasztalatunk szerint az utóbbi időben egyre több magyar hátterű cég, cégcsoport is felismeri az ilyen típusú juttatási formában rejlő nemcsak motivációs, de más előnyöket, és így él is ezzel a lehetőséggel.

Ebben az esetben a juttatási programban résztvevő munkavállalók jellemzően meghatározott jogokkal bíró értékpapírt kapnak az adott cégtől, cégcsoporttól, amivel a cég, cégcsoport hatékony működésében, pénzügyi növekedésében, stb. közvetlenül is érdekeltté válnak.

Erre a juttatási formára is igaz, hogy az értékpapírok fehérgallérosok számára történő juttatásának adókövetkezményei a juttatás körülményeitől és feltételeitől nagyban függnek. Vannak olyan juttatási formák, melyeket az adózási szabályok kedvezően kezelnek és a bérkifizetéshez képest nagyságrendileg alacsonyabb adókötelezettséget társítanak. Emiatt az értékpapírjuttatások esetében is jelentőséggel bír adózási szempontból, hogy a cég, cégcsoport milyen módon alakítja ki és működteti ezeket a motivációs rendszereket.

Tags: No tags