SZÉP-kártya_15%-os díj

SZÉP-kártya: 15%-os díjterhelés a fel nem használt összegekre

Az orosz-ukrán háború okozta gazdasági visszaesés hatásainak mérséklése céljából, mint gazdaságélénkítő intézkedés jelent meg 2022. október 6-án a Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának veszélyhelyzeti szabályairól szóló 381/2022 (X. 6.) Korm. rendelet. A szabályok értelmében egyszeri 15%-os mértékű díj kerül felszámításra a SZÉP-kártyán 365 napon belül fel nem használt összegekre. Az újonnan bevezetésre kerülő szabályok a háború okozta válsághelyzet fennállásáig élnek.

A felszámításra kerülő díj legkevesebb összege a szabály értelmében legalább 100 forint lesz, illetve, ha ennél kevesebb összeg áll rendelkezésre a magánszemély alszámláin, akkor a teljes összeget jogosult lesz levonni a szolgáltató.

A 365 napos türelmi idő a 2022. október 15. napját követően jóváírt juttatásokra vonatkozik. Ezen összegek esetében a szankciós díj március 20. és szeptember 20. napján kerül levonásra, így a rendelkezés értelmében leghamarabb 2024. március 20-án (a jelenlegi szabályozás alapján abban az esetben persze, ha a háborús konfliktus még tart akkor is és így ezeket a szabályokat alkalmazni kell).

Ami viszont valószínűbb, hogy érinteni fogja a juttatásban részesülő munkavállalókat, az egy speciális szabály a rendeletben, mely szerint a 15%-os mértékű díj azon összegekre is felszámításra kerül 2023. május 31-én, melyek jóváírása legkésőbb 2022. október 15. napján történt meg, és 2023. május 31-én még nem kerültek felhasználásra.

A 2022. október 15. napjáig jóváírt összegek esetében tehát lerövidül a díjmentes felhasználásra jogosító időtartam (akár 7,5 hónapra). Ennek következtében érdemes megfontolni az október hónapban kifizetésre kerülő béren kívüli juttatások utalását október 15. napját követő időpontra tolni.

Fontos, hogy a pénzforgalmi szolgáltató a díj levonását 90 nappal megelőzően tájékoztatja majd a kártyatulajdonosokat a fel nem használt összegek egyenlegéről, valamint arról, hogy azokat várhatóan mennyi levonás fogja terhelni, ezzel is ösztönözve az összegek felhasználását még a díj levonása előtt.

A 2023-ban esedékes díjról a rendelet különös szabálya értelmében már 2023. január 15-ig meg kell érkezzenek a tájékoztatók az ügyfelek pénzforgalmi szolgáltatónál nyilvántartott elérhetőségére. A tájékoztatókat tehát a magánszemélyek ne az ügyfélkapujukra várják; illetve amennyiben változás történt az elérhetőségükben, célszerű azt minél hamarabb módosítani a SZÉP-kártya szolgáltató rendszerében.

Tags: No tags